De bekkenbodem

5 functies van de bekkenbodem 

  • Ondersteuning van organen

    Ondersteuning van organen 

    De bekkenbodem ondersteunt belangrijke organen zoals de blaas, baarmoeder (bij vrouwen) en darmen.  

  • Controle over blaas en darmen

    Deze spieren helpen bij het onder controle houden van urine en ontlasting. Wanneer je plast of poept ontspannen de bekkenbodemspieren, maar op andere momenten zorgen ze ervoor dat je niet ongewild urine of ontlasting verliest. 

     

  • Seksuele functie

    Voor zowel mannen als vrouwen speelt de bekkenbodem een belangrijke rol in de seksuele beleving. Goed functionerende bekkenbodemspieren kunnen bijdragen aan een gezonder seksleven. Om pijnvrij te kunnen vrijen moet de bekkenbodem goed kunnen ontspannen. 

  • Stabilisatie van het bekken en de wervelkolom

    De bekkenbodem werkt samen met andere spiergroepen om stabiliteit te geven aan je onderrug en bekken. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt bewegen en voorkomt rugklachten. 

  • Ondersteuning bij zwangerschap en bevalling

    Bij vrouwen speelt de bekkenbodem een belangrijke rol tijdens zwangerschap en bevalling. Het ondersteunt de groeiende baby en helpt bij de bevalling. 

Bekkenbodemklachten

Wanneer de bekkenbodem niet goed functioneert, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Dit kan variëren van lichte ongemakken tot serieuze problemen die je dagelijks leven beïnvloeden. Onze podcasts gaan dieper in op deze klachten, met tips van experts zoals Christel, en verhalen van ervaringsdeskundigen. Door open te praten over deze onderwerpen, willen we jou helpen om meer inzicht te krijgen in bekkenbodemgezondheid en mogelijke oplossingen voor je klachten.


Urineverlies en ontlastingsproblemen

Ongewild urineverlies (incontinentie) of moeite met ontlasting kunnen ontstaan door een verzwakte of juist overactieve bekkenbodemspier. Dit kan resulteren in problemen zoals het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting, of juist moeilijkheden bij het volledig legen van de blaas of darmen.

Seksuele problematiek

Bekkenbodemproblemen kunnen leiden tot pijn bij het vrijen. Een disbalans in de spieren van het bekken kan hierbij een belangrijke rol spelen en kan voor ongemak en spanning zorgen tijdens intieme momenten.

Pijn in het bekkengebied

Chronische pijn in de onderbuik, onderrug of rondom het bekkengebied kan een signaal zijn van bekkenbodemklachten. Dit kan komen door verkrampte spieren, littekenweefsel of ontstekingen in het bekkengebied, wat een grote impact kan hebben op het dagelijks leven.

Verzakkingen

Een verzakking ontstaat wanneer de organen in het bekken, zoals de blaas, baarmoeder of darmen, zakken door een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Dit kan een zwaar of drukkend gevoel geven in de onderbuik en kan leiden tot problemen met plassen of ontlasten.

Ook voor mannen

Bekkenklachten komen niet alleen bij vrouwen voor, ook mannen kunnen hier last van hebben. Denk bijvoorbeeld aan pijn in de onderrug of liezen, moeite met plassen of seksuele problemen. Daarnaast kan bekkenfysiotherapie helpen bij het herstel na operaties, zoals een postoperatieve behandeling na prostaatkanker.


Herken je deze klachten? Maak een afspraak met Christel, onze bekkenfysiotherapeut, en ontdek hoe zij je kan helpen.



AFSPRAAK MAKEN

Meer weten over de bekkenbodem?

BEKIJK ONZE PODCASTS